-
מרן
-
חיפוש מתקדם
לחיפוש מדוייק: הוסף "מרכאות" לפני מילות החיפוש!

מדורים אקטואליים:

 

 

 

 

הפוך לדף הבית

  הוסף למועדפים

 
עכשיו באתר יד מהרי"ץ
968 אורחים

תשע"ט

מוצש"ק וילך - דרשת שבת שובה התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: זכרנו לחיים וכו' כתבנו בספר חיים וכו', על אלו "חיים" מדובר, ומדוע לא מזכירים "כתבנו לחיים" גם בברכת אתה גיבור. מהו ההבדל בין ספר החיים לבין ספר הזכרון, וביאור נוסח ברכת איש לרעהו בימים הנוראים. ביאור דברי הגמ' במסכת ברכות, לעולם ירגיז אדם יצר טוב על יצר רע וכו' ואם לאו יזכור יום המיתה, מה באה לרבות המלה "לעולם" ומדוע משאירים לסוף את זכרון יום המיתה. ביאור דברי הרמב"ם בהל' תשובה, לעולם יראה אדם עצמו כאילו הוא נוטה למות, וכיצד הדבר מסתדר עם מה שכתב בהל' דעות כי האדם צריך להיות שמח. ההבדל שבין יום הלידה לבין יום המיתה, ומתי ראוי יותר לשמוח. מידת האמיצות הנהוגה בנובהרדוק, מעשה שהיה עם הגר"י גלינסקי זצ"ל בעניין זה, ודברי חיזוק לבני עדת ק"ק תימן יע"א בדבר מדת האמיצות. סדר המאכלים בערב יום הכיפורים ובסעודה המפסקת. בעניין אכילת אגוזים בראש השנה, ופליאה על בעל שתילי זיתים ששינה בגוף דברי השלחן ערוך. דברי האר"י ז"ל בעניין האפשרות לבקש על אחד משלשה דברים בעת אמירת "איה מקום כבודו" במוספי ר"ה ויוהכ"פ, וביאור תשובת הגר"ח קנייבסקי שליט"א בעניין זה.
מספר צפיות:5195
ז' תשרי ה'תשע''ט

מוצש"ק האזינו - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: דברי הראב"ד בעניין רוח הקודש שהופיעה אצלם ואמרה כי הדס שנקטם ראשו פסול, דלא כהרמב"ם, והשלמה בביאור דברי האר"י ז"ל על היכולת לבקש על ג' דברים בעת אמירת איה מקום כבודו בתפילת מוסף של ר"ה ויוה"כ, ביניהם לזכות לרוח הקודש. באם יכול להיות נביא אשר איננו חכם, והאם בזמנינו ישנם אנשים עם רוח הקודש. מקור מנהג התימנים עד זמנינו להוסיף הדס שוטה על ג' בדי ההדס, התייחסות למה שכתב הראשל"צ הרב יצחק יוסף בעניין זה, דחיית דבריו הנכתבים מחוסר ידיעה, ודברים בשבח הספר "אורח לצדיק" בו מופיע בסופו הקונטריס "עין לא תשורני" הדוחה אחת לאחת את כל הדברים המשובשים והמוטעים המופיעים בספר עין יצחק. אין לקבוע את התחלת הלימוד בליל הושענא רבה לשעה מאוחרת, עדיף לישון אחרי חצות לילה מאשר בתחילת הערב, דחיית הדרשות הנאמרות בין פרשה לפרשה לשעה מאוחרת יותר על מנת שיגמרו את ספר משנה תורה לפני חצות לילה. עניינים נוספים הנהוגים בהושענא רבה. "תיקוני תפילות" לפיוט שופט כל הארץ. "תיקוני תפילות" להושענות. דברי מרן שליט"א בשבח הקובץ התורני "דברי חפץ" – גליון י"א, שיצא לאור בשבוע האחרון.
מספר צפיות:4533
י"ד תשרי ה'תשע''ט

דרשת מרן הגאון רבי יצחק רצאבי שליט"א - א' דחול המועד סוכות התשע"ט - רחובות

  70:00 דק'  70:00 דק'     
דרשת מרן הגאון הגדול רבי יצחק רצאבי שליט"א - פוסק עדת תימן, שנמסרה במסגרת "המעמד הגדול" של הקבלת פני מרן שליט"א ברגל, ביום שלישי ט"ז תשרי ה'תשע"ט, א' דחול המועד פסח, באולם יד לשבים - רחובות ת"ו.
מספר צפיות:14411
י' תשרי ה'תשע''ט

מוצש"ק בראשית - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה בעניין האם צריך להחזיק את השופר או את מגילת אסתר בזמן הברכה עליהם, ומה הדין לגבי ברכות הנהנין. מקור ההנהגה הכתובה בשלחן ערוך המקוצר לקרוא בראש השנה בכל סעודה פרק אחד משניות מסכת ר"ה. ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בעץ חיים כי בסעודת ערב יום הכיפורים צריך לומר דברי תורה על השלחן ולהזמין עניים על שלחנו. השלמה בעניין קביעת זמן התחלת לימוד ליל הושענא רבה, ותמיהה על מה שכתב הרה"ג בן ציון מוצפי שליט"א בעניין זה. שינוי ההנהגה בדורות האחרונים לגבי אמירת הסליחות וההושענות לפני תפילת שחרית הושענא רבה, וכיצד יש לנהוג לגבי ההקפות.
מספר צפיות:4821
כ"ח תשרי ה'תשע''ט

מוצש"ק נח - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה וביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בעץ חיים כי בסעודת ערב יום הכיפורים צריך לומר דברי תורה על השלחן ולהזמין עניים על שלחנו, וביאור המשפט שבפיוט האשכנזים "בראותי כל עיר על תלה בנויה, ועיר האלהים מושפלת עד שאול תחתיה'. בדבר שינויי המנהגים בחלוקת ה'מברכים' בפרשת נח לגבי התחלת עליית חמישי, האם מחשיבים עניין מיתה כדבר רע אשר אין מסיימים בו, דוגמאות נוספות בעניין זה, ודעת מרן שליט"א כיצד לנהוג בזה וכיו"ב. השלמת ביאור דברי הרמב"ם בהל' תשובה, לעולם יראה אדם עצמו כאילו הוא נוטה למות, וכיצד הדבר מסתדר עם מה שכתב בהל' דעות כי האדם צריך להיות שמח, והשלמת ביאור דברי הגמ' בברכות, לעולם ירגיז אדם יצר טוב על יצר רע וכו' ואם לאו יזכור יום המיתה, מדוע משאירים לסוף את זכרון יום המיתה. השלמת ביאור דברי האר"י ז"ל בעניין האפשרות לבקש על אחד משלשה דברים בעת אמירת "איה מקום כבודו" במוספי ר"ה ויוהכ"פ, ודברי מה"ר מרדכי שרעבי ז"ל בעניין זה. תיקונים לשגיאות שנדפסו בסוף סידור "תפילה בכוונה" בשם מרן שליט"א.
מספר צפיות:4747
ה' מרחשון ה'תשע''ט

מוצש"ק לך לך - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בירור שינוי הגירסא בנוסח האשכנזים לומר משיב הרוח ומורד הגָּשֶׁם במקום הגֶּשֶׁם, ומדוע אומרים מוריד הטָּל בקמץ. האם ניתן לקבל מן "המשכילים" דבר שהוא לכשעצמו נכון ואמיתי. מדוע אומרים מחיה מתים אָתָּה בקמץ. דברי מרן שליט"א על מעלת השלום ולברוח מן המחלוקת בפרט בימים אלו לקראת הבחירות לרשויות המקומיות. לדעת לפתור מחלוקות בחכמה, ומעשה שהיה בעניין זה. מחלוקת שפרצה בבית כנסת אחד כאשר בס"ת היה כתוב ויהי כל ימי נח במקום ויהיו. מחלוקת שפרצה בין בני זוג תימנים בדבר צורת אמירת שלום עליכם ואשת חיל בליל שבת קודש. השלמת ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בעץ חיים כי בסעודת ערב יום הכיפורים צריך לומר דברי תורה על השלחן ולהזמין עניים על שלחנו, וחשיבות אמירת דברי תורה על השלחן. שאלה לציבור בעניין נוסח הוידוי המורחב המובא בסידורים בשם החיד"א, מדוע לא נזכר בו גם עניין השמחה בעבודת השם.
מספר צפיות:5167
י"ב מרחשון ה'תשע''ט

מוצש"ק וירא - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: המשך עניין קבל האמת ממי שאמרו, האם ניתן לקבל מן "המשכילים" דבר שהוא לכשעצמו נכון ואמיתי, ותשובה לשואל על מ"ש מרן שליט"א בספרו נר יום טוב בעניין זה. תנועת ההשכלה והשפעתה ההרסנית בעבר ובהוה. השלמה בעניין אמירת שלום עליכם ואשת חיל בליל שבת קודש בניגון ובשירה, והתייחסות לאלו הרוצים לשיר שירים אשכנזיים בשמחת תורה. כיצד אומרים בבית חתנים את המזמור למנצח על שושנים וגו' בניגון שיר למרות שאיננו שרים פסוקים. האם האומר אברם במקום אברהם, כגון בתפילת שמו"ע 'אלהי אברהם' או 'בא"י מגן אברם', עובר בלאו. השלמה בעניין נוסח הוידוי המורחב המובא בסידורים בשם החיד"א, מדוע לא נזכר בו גם עניין השמחה בעבודת השם. דברים לזכרו של הרב הגאון שלמה קורח זצ"ל, דבר חכמה שעשה בעניין המחלוקת בין נוסח שאמי לנוסח בלדי, מקור ההשפעה לדבריו אלו, ודעת מרן שליט"א בעניין זה. דברים בשבח ר' ברק צברי הי"ו המועמד לראשות עיריית אלעד.
מספר צפיות:4827
י"ט מרחשון ה'תשע''ט

מוצש"ק חיי שרה - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בירור תשובת מרן שליט"א שפורסמה בקובץ התורני דברי חפץ לגבי השאלה כשאין פנאי לומר גם ותקח מרים וגם רפאני, איזה מהם עדיף לדלג, ומדוע לא ניתן לומר במקומם את פסוקי כי ל"י המלוכה וגו' ועלו מושיעים וגו'. התייחסות מרן שליט"א למ"ש הרב יוסף צובירי בסידורו כנסת הגדולה בעניין פסוקי כי לי"י המלוכה וגו', הכחשת האמת והמציאות שכביכול נוסח שאמי הוא נוסח קדום ולא שנלקח מסידורי הספרדים. המשך ההתייחסות למ"ש הרב שלמה קורח שכביכול שני הנוסחים הם קדומים, ולשאר דבריו בתשובתו שם. התייחסות מרן שליט"א למ"ש הרב צובירי בסידורו כנסת הגדולה, לגבי הוספת הפסוק (בתיקון בשחרית) נאום י"י אלהים מקבץ נדחי ישראל וגו'. מדוע אומרים אז את הפסוקים והביאותים אל הר קדשי וגו' עולותיהם וזבחיהם וגו' במהירות, ולא בניגון הטעמים כביתר הפסוקים. פירוש נחמד שכתב אחד מתלמידי מרן שליט"א בביאור נוסחתנו ולירושלם בית מקדשך בשמחת עולם, ולא עיר מקדשך כנוסחת הספרדים.
מספר צפיות:4649
כ"ו מרחשון ה'תשע''ט

מוצש"ק תולדות - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א על הפסוק "בבית תפילתי" עפ"י דברי הגמרא בברכות דף ז' ע"א, האם במלה "ישראל" כלולים גם הגרים, והאם גר יכול לברך ברכת "שעשה נסים לאבותינו". השלמה בעניין המנהג לומר את הפסוקים והביאותים אל הר קדשי וגו' עולותיהם וזבחיהם וגו' במהירות, ולא בניגון הטעמים כביתר הפסוקים. מדוע הספרדים מסיימים את הפטרת וירא במלים "ותאמר שלום" שזהו אמצע העניין, ובעניין הנסים והנפלאות שנעשו ע"י כמהר"ר שלום שבזי זיע"א בחייו ולאחר מותו. פליאה על דברי מהרי"ץ זיע"א בע"ח דף כ"א ע"ב לגבי המלים "אש וברד שלג וקיטור". השלמה בעניין סידור כנסת הגדולה ומחברו הרב יוסף צובירי, גדלותו של מהרי"ץ זיע"א והיותו מאריה דאתרין, והתייחסות לכת הדרדעים ובראשם יחיא קאפח ונכדו יוסף קאפח אשר זלזלו במהרי"ץ זיע"א ותורתו.
מספר צפיות:5008
ג' כסליו ה'תשע''ט

מוצש"ק וישלח - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: מאמר המקשר בין הפסוק 'ואלה תולדות יצחק בן אברהם, אברהם הוליד את יצחק' לבין נר חנוכה שאין משתמשין לאורו. התייחסות מרן שליט"א לדברי רבי מאיר מאזוז שליט"א בעלון "בית נאמן", לגבי טעות כביכול שמצא ב"מגילת אנטיוכס" לפי נוסח התימנים. דברים בגנות אלה החושבים שרק הם יודעים את האמת, כדוגמת הספר "ויען שמואל" של ישיבת "כסא רחמים". המשך בעניין האם מותר לשיר פסוקים, מקור דין זה וביאורו בהרחבה, ומסקנת מרן שליט"א להלכה ולמעשה.
מספר צפיות:4717
י"ז כסליו ה'תשע''ט

מוצש"ק וישב - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: השלמה בעניין האם מותר לשיר פסוקים, ומה הדין לגבי לשיר מאמרי חז"ל. האם מותר לומר על ילד שהוא "מושלם", וכן דוגמאות נוספות לפתיחת פה לשטן, כגון אם האומרת לבנה "מתה עליך" או "חולה עליך", או אדם האומר שהוא "עובד מצאת החמה עד צאת הנשמה" וכדומה. האם אפשר לאחל ולברך שתהיה "לידה קלה". האם השבת נחשבת "פנים חדשות" לגבי שבע ברכות, והשלמה בעניין שיטת הלימוד הישיבתית בדרך העיון וה"למדות", וחשיבות ידיעת מסקנת הסוגיא להלכה ולמעשה
מספר צפיות:4091
כ"ד כסליו ה'תשע''ט

מוצש"ק מקץ - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: שלושים ושש הנרות שמדליקים בחנוכה (ללא השמשים) – כנגד מי הן? קושיא על דברי המנחת חינוך האומר כי לעתיד לבוא יהיו תשעת ימי חנוכה. ביאור מאמר רבינו זכירה הרופא המקשר בין הפסוק 'ואלה תולדות יצחק בן אברהם, אברהם הוליד את יצחק' לבין נר חנוכה שאין משתמשין לאורו. ביאור דבריו בהמשך המאמר שעתיד עזרא להתוודות על זה לא ידעתי נפשי שמתני, והלוא שלמה המלך חיבר את שיר השירים ולא עזרא. בקביעת שמונת ימי חנוכה רמזו על גזירות היונים על ישראל 'שבתא ירחא ומהולתא', מדוע כתוב 'ירחא' ולא 'תורה', וששמונת הימים כנגד שמונת ימי מילה. בעניין להתפלל בזמן שהתינוק בוכה בעת המילה, ודחיית דברי הגאון רבי בן ציון מוצפי שליט"א האומר כי כביכול זאת "המצאה" חדשה שאין לה מקור. לאחר השיעור – מסיבת חנוכה ברב עם.
מספר צפיות:3902
א' טבת ה'תשע''ט

מוצש"ק ויגש - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: צום עשירי בטבת, השלמה בעניין דברי המנחת חינוך לגבי קידוש החודש לעתיד לבוא, ודבריו בעניין ד' הצומות שמדברי קבלה אין להם תאריך קבוע כיון שבפסוק נאמר צום הרביעי וצום החמישי וגו'. השלמה לגבי דבריו שלעתיד לבוא יהיו תשעת ימי חנוכה, ושלא יהיו ימים טובים של גליות. השלמה בעניין להתפלל בזמן שהתינוק בוכה בעת המילה, וסמך מן הפסוק סורו ממני כל פועלי און כי שמע י"י קול בכיי שמע י"י תחינתי י"י תפלתי יקח, ורמז לכך בגעיא שבמלה 'תפילתי'. האם ישנו עניין לתת בשמים או יין לתינוק בעת המילה בכדי להרגיע את בכיו, והאם מותר למול עם סם הרדמה.
מספר צפיות:4392
ח' טבת ה'תשע''ט

מוצש"ק ויחי - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: עבדו את י"י בשמחה, מעלת מִדת יוסף הצדיק, והסיבה שבגללה זכה למלוך. ביאור הגמ' במסכת עירובין דף ס"ד ע"ב, מעשה בר"ג שהיה רוכב על החמור וכו', מה פירוש המלים מפגאי שמני, וכיצד גורסים מִלים אלו. חשיבות קבלת מסורת הקריאה בתורה שבע"פ, ביאור המושג שימושה של תורה, המעלה בשימוש תלמידי חכמים, וקריאת מרן שליט"א להקמת ישיבה תימנית.
מספר צפיות:4297
ט"ו טבת ה'תשע''ט

מוצש"ק שמות - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: המשך בעניין האם מותר למול עם סם הרדמה בכדי למנוע צער התינוק בעת המילה, והתייחסות לדברי האומרים שאפי' ישנה חובה כזאת. ביאור דברי בעל פלא יועץ האומר כי אימהות הנותנות לתינוקם לבכות הרבה יתנו על כך את הדין. האם מותר להחליף יריעה ב"ספרי תורה המקודשים" הידועים אצל התימנים, ותגובה על דברי הגר"י זילברשטיין שליט"א בעניין זה. התייחסות לדברי הרב מאיר מאזוז שכביכול איגרת תימן הצילה את יהדות תימן מלהתאסלם, וכן התייחסות לדבריו בעניין התספורת בימי העומר שכביכול כולם בתימן נהגו להסתפר כיון שאיסור תספורת אינו כתוב ברמב"ם.
מספר צפיות:4517
כ"ב טבת ה'תשע''ט

מוצש"ק וארא - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין אכילת בשר לאחר גבינה, האם צריך לבלוע את הלחם או הפירות שלועסים ביניהם כדעת בעל פרי תואר. תשובה לשואל בעניין רב עוירא שמני, וכן מקור שהביא מדברי הגר"מ שטרנבוך שליט"א בעניין תפילה בעת בכי התינוק בזמן המילה. דברים לזכרו של הרב הגאון עזריה בסיס זצ"ל רב העיר ראש העין, ובסוף השיעור - השכבה מפי מרן שליט"א לעילוי נשמתו, תנצב"ה.
מספר צפיות:4305
כ"ב טבת ה'תשע''ט

מוצש"ק בא - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: המשך בעניין רב עוירא שמני וההתנשאות שהראה, וארבע ראיות שגדולי ישראל התנהגו בהתנשאות כאשר כוונתם היתה לשם-שמים. דברי הרב מרגליות זצ"ל לגבי רבינו בחיי, שזהו כינוי ולא שֵׁם. השלמה בעניין אכילת בשר לאחר גבינה, האם צריך שטיפה והדחת הפה גם לגבי בשר עוף, ומה הדין לגבי משקה חלב. תשובה על השאלה מה עם ביזוי אוכלין, כאשר האדם לועס פת ופולט. דברי מרן שליט"א בשבח ספרו שו"ת עולת יצחק חלק א', שיצא לאור השבוע במהדורא חדשה ומתוקנת.
מספר צפיות:4198
ז' שבט ה'תשע''ט

מוצש"ק בשלח - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: המשך בעניין ספרי תורה המקודשים הידועים אצל התימנים. עוד בעניין ספר תורה הנקרא אלבָּם, דברי הרה"ג עזריה בסיס זצ"ל לגביו, ודברי הר"ר אברהם ערוסי הלוי זצ"ל בדבר גדלות כותב הספר. בירור לגבי המעלה שישנה בטהרה במקוה אפילו רק בחלק מן הגוף. דברי הר"א ערוסי הלוי לגבי אלה שאינם יודעים לבטא חולם נכון, ומבטאים צירי במקום חולם. התייחסות לדברים שנאמרו בשם הרה"ג יעקב עדס שליט"א לגבי שם ה' במלים בברכת 'אתה גיבור לעולם י"י' בשמו"ע, שכביכול זה צריך להיות שם הוי"ה ולא שם אדנות, והכרעת מרן שליט"א בעניין זה.
מספר צפיות:4272
י"ד שבט ה'תשע''ט

מוצש"ק יתרו - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: בעניין הנחת תפילין בזמן תפילת המנחה, מה הדין במנחה של ערב שבת, ותשובה לשואל מדוע פסק מרן שליט"א בשע"ה דלא כמהרי"ץ מטעם שאילו היה רואה מהרי"ץ את דברי המקובלים היה חוזר בו, ובמה הדבר שונה ממה שפסק מרן שליט"א לגבי יולדת בשבת כדעת מרן השלחן ערוך ולא אמרינן שאם היה רואה את הספרים האחרים היה חוזר בו. תשובות לשאלות (עשר נקודות) שהועלו לגבי העניין דלעיל בשו"ת אורן של חכמים מאת ידידנו הרה"ג אורן צדוק שליט"א. המשך ביאור נוסחת ק"ק תימן יע"א בברכת אשר יצר וכו' נקבים נקבים וחללים חללים מהם סתומים ומהם פתוחים.
מספר צפיות:4784
כ"א שבט ה'תשע''ט

מוצש"ק משפטים - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   16 עמ'  16 עמ'
נושאי השיעור: הנהגות וחומרות לימי שובבי"ם ת"ת. הלכות ריחוק מן העריות, איסור חיבוק ונישוק ואפילו לחיצת יד בין קרובים, דין חיבוק האם את בנה והאב את בתו, מה הדין לגבי נכדים, ותשובה למ"ש בספר "ואין למו מכשול" על מ"ש מרן שליט"א בעיני יצחק לגבי דברי הרמב"ם בפירוש המשניות בעניין זה. דבריו בעניין איסור יחוד עם איש שהפך עצמו לאשה או ההיפך, והתייחסות לראיה כביכול שהביא מדברי רש"י במגילת רות. השלמה בעניין הספר פסקי תשובות ומנהגי תימן. המשך בעניין חשיבות העברת מסורת הגיית התורה בגירסא נכונה, והתייחסות לבחורי ישיבות או אברכים הגורסים לימודם כפי שלמדו אצל האשכנזים מטעם שאדם מדבר בלשון רבו. התייחסות לתלמידי חכמים המזלזלים ח"ו בהוריהם בני הדור הקודם כיון שאינם למדנים גדולים.
מספר צפיות:4256
כ"ח שבט ה'תשע''ט

מוצש"ק תרומה - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: שבוע אחרון לימי שובבי"ם תֵּ"תּ, וביאור המלה ת"ת. השלמה בעניין נתינת צדקה "לפני התפילה", ובעניין אמירת פסוק ואני ברב חסדך אבוא ביתך וגו' בכניסה לבית הכנסת. מעלת הלימוד בספר הזוה"ק בשמחה, ושהגוי אינו יכול להבין את ספר הזוה"ק. דברי חיזוק בעניין שירת קודש, והפגימה בקדושה כאשר שומעים שירים זרים, כגון שירים שמקורם מהגויים או מהחילונים. השלמה בעניין אמירת שם ה' מלעיל. מדרגת החוזה מלובלין אשר שמר על עיניו והגיע למדרגות עצומות. תשובה לשואל בעניין מנהגנו להניח את קשרי התפילין מתחת לבתים, האם ראוי לשנות ו"להחמיר" שהקשרים יהיו מעל הבתים כמו הרצועות. תשובה לשואל בעניין מנהגנו להדליק שתי נרות לשבת-קודש, האם ראוי להוסיף עוד נרות.
מספר צפיות:4220
ה' אדר א' ה'תשע''ט

מוצש"ק תצוה - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: המשך ביאור המעשה באלישע בעל כנפיים, והתשובה לשואל בעניין מנהגנו להניח את קשרי התפילין מתחת לבתים, האם ראוי לשנות ו"להחמיר" שהקשרים יהיו מעל הבתים כמו הרצועות. השלמה בעניין הספר פסקי תשובות ומנהגי ק"ק תימן יע"א. תשובה לשואל מדוע שמים את הקיפולים של תפילין של ראש מעל המעברתא ולא מתחת היכן שהקשר מונח. סיכום שמונה נקודות למסקנא בעניין כריכת רצועות התפילין. דברי מרן שליט"א בשבח הלימוד והמבחן על אגדתא דפסחא עם פירוש עץ חיים למהרי"ץ זיע"א, ופנייה לאירגון המבחן לקראת חג הפסח הבעל"ט.
מספר צפיות:4259
י"ב אדר א' ה'תשע''ט

מוצש"ק כי תשא - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: משנכנס אדר מרבין בשמחה, ביאור המלה אדר והאם האות דל"ת בדגש או ברפה, וחיזוק לדעת הסוברים שמרבין בשמחה כבר מאדר ראשון. האם ניתן לשלוח משלוח מנות בפורים ע"י רחפן לכתחילה. מנהג תימן בעניין קריאת ויחל בתענית וברכת עננו בשמו"ע כאשר אין עשרה מתענים. האם תענית אסתר הינה ככל הצומות. השלמה בעניין כריכת רצועות התפילין וקיפולם, תפילין של יד בצורת ביצה כשרה ותפילין של ראש בצורת כנפי יונה, ורמז בצורת הביצה ביצה כשרה ללימוד התורה הקד' ובשמחה. בקשת מרן שליט"א לבדיקת העניין שהביא מו"ז מהריק"א זצ"ל כי בתפילת שמונה עשרה ישנן תרי"ג תיבות.
מספר צפיות:4102
י"ט אדר א' ה'תשע''ט

מוצש"ק ויקהל - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: בעניין קיפול הטלית במוצאי שבת מיד, והשלמה בעניין כריכת רצועות התפילין וקיפולם. בדין אם נפלו תפילין לקרקע, האם צריך להתענות למרות שהם היו בתוך הקופסא בגלל שהקשר נגע בקרקע. השלמה בעניין הרמז
בצורת הביצה הכשירה שראשה האחד חד והשני כד. תשובה לשואל לגבי הפרש "כחוט השערה" בין כד לבין חד. התחלת בירור דין המאפה החדש ששמו "טריתא" לפסח ה'תשע"ט. בעניין ברכה מעין שבע בליל פסח שחל בשבת, והתייחסות לכת הדרדעים האומרים שהם מחזיקים כביכול במנהג הקדום כיון שלא כתוב בתכאליל לא לומר ברכה זו. בעניין כשרות הצילום והפריצות בענייני קדושה וצניעות.
מספר צפיות:4387
כ"ו אדר א' ה'תשע''ט

מוצש"ק פקודי - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: ביאור הפסוק הנה עיני י"י אלהים בממלכה החטאה והשמדתי אותה מעל פני האדמה וגו' הנאמר בין פסוקי "חסדי" שקודם קריאת המגילה. תשובה לגבי החשבון שבתפילת שמונה עשרה ישנן תרי"ג תיבות. השלמה בעניין הרמז בצורת הביצה הכשירה שראשה האחד חד והשני כד. בעניין משחק שח-מט, ושאר משחקי קוביות וקלפים. המשך בירור דין המאפה החדש לפסח ששמו "טריתא", האם ברכתו בורא מיני מזונות גם בקביעת סעודה, והאם יוצאים בו ידי חובת כזית בליל הסדר. בדין שני מינים שברכותיהם שוות שהאחד פוטר את השני, חידוש הרשב"א כי אינו בדין שיפטור אינו חשוב את החשוב דרך גררא, דברי כף החיים על כך, ומסקנת מרן שליט"א דאמרינן סב"ל.
מספר צפיות:3867
ג' אדר (אדר ב') ה'תשע''ט

מוצש"ק ויקרא - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: הערות וחידושים על תיקון פורים לרבי' יהודה הלוי. חקירות בטעמי מצות משלוח מנות, ובדין שליחות. חיזוק למצות שרטוט במגילה. דין עמוד בסוף המגילה, וכיצד לנהוג כאשר העמוד הפוך. תשובה על הטענות המובאות במשנה ברורה "אוצרות" לכתוב תיבת ארדי מלא יו"ד. כוונה בפסוקי "חסדי" הנאמרים לפני קריאת המגילה.
מספר צפיות:4406
י' אדר (אדר ב') ה'תשע''ט

מוצש"ק צו - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: שבעה תירוצים לגבי השאלה (משיעור מוצש"ק פקודי) על מי כוונת הפסוק 'הנה עיני י"י אלהים בממלכה החטאה והשמדתי אותה מעל פני האדמה וגו' הנאמר בין פסוקי "חסדי" שקודם קריאת המגילה. בירור המנהג הקדום בעניין אמירת קדיש לאחר ספר שני, כאשר מוציאים בשבת שלשה ספרים. מקורות לכך שמנהג התחפושות בפורים בא מאומות העולם, ולא שהתחיל מעם ישראל כפי שכתב בספר אורחות רבינו. הודעה משמחת על הדפסת מהדורא חדשה של אגדתא דפסחא עם פירוש עץ חיים למהרי"ץ, וחלוקתה לציבור על מנת ללמוד בה
מספר צפיות:3894
י"ז אדר (אדר ב') ה'תשע''ט

מוצש"ק שמיני - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: השלמה בעניין נתינת צדקה "לפני התפילה", וכיצד הדין בשבת. הוספת מקורות לכך שמנהג התחפושות בפורים בא מאומות העולם, ולא שהתחיל מעם ישראל כפי שכתב בספר אורחות רבינו. השלמה בעניין אבילות בפורים, והאם מותר לאבל להשתתף בשמחת פורים ולשמוע כלי נגינה. השלמה (משיעור מוצש"ק פקודי) לגבי המקומות שהכינו "מעצוב" ו"סמנה" לפורים.
מספר צפיות:4271
כ"ד אדר (אדר ב') ה'תשע''ט

מוצש"ק תזריע - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: מדוע בברכה על הכרפס בליל הסדר צריך לכוון לפטור גם את המרור, השלמה ותוספת דברים בדין שני מינים שברכותיהם שוות שהאחד פוטר את השני, חידוש הרשב"א כי אינו בדין שיפטור אינו חשוב את החשוב דרך גררא, דברי כף החיים על כך, ומסקנת מרן שליט"א דאמרינן סב"ל. הבהרה נוספת בעניין המאפה החדש לפסח ששמו "טריתא", שברכתו בורא מיני מזונות ועל המחיה. פנייה לעזרת הציבור לקראת חלוקת "קמחא דפסחא" ע"י מוסדות פעולת צדיק.
מספר צפיות:4133
ב' ניסן ה'תשע''ט

מוצש"ק מצורע, דרשת שבת הגדול - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: בעניין עיסה מחמשת מיני דגן שנילושה במי פירות שאינם מחמיצים, בירור דעת הרמב"ם בדין זה ובדין עיסה מאורז וקטניות, והתייחסות לעוגיות פפושדו בתוך פסח ולאחר הפסח. הודעה בנוגע למכירת חמץ לאחר השיעור. בירור מרן שליט"א לגבי מוצרי חלב בפסח, מצות מכונה ומשקאות קלים. הסבר קצר בעניין ביעור ווידוי מעשרות בשנה זו. תזכורת לגבי קריאת איגרת המוסר למהרי"ץ זיע"א. הודעה משמחת על הוצאת החוברת "באר הפסח" העוסקת בשאלות שונות לגבי דין "חוזר וניעור" בפסח, ומעשה שהיה עם הגרש"ז אוירבך זצ"ל המבהיר את היחס לחומרות לעומת עניינים חשובים יותר.
מספר צפיות:4055
ט' ניסן ה'תשע''ט

מוצש"ק אחרי מות - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: המשך ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בעניין עיסה מחמשת מיני דגן שנילושה במי פירות שאינם מחמיצים, המשך בירור דעת הרמב"ם בדין זה, דוגמאות לכך שהרמב"ם שכח לתקן הלכות מסויימות למרות שחזר בו מהן בהלכה אחרת, ודוגמאות לכך שהרמב"ם שכח מה מקורן של הלכות מסויימות שכתב. מקורות לכך שכל החיבורים של גדולי ישראל עד מהרש"א נכתבו ברוח הקודש.
מספר צפיות:3947
כ"ג ניסן ה'תשע''ט

מוצש"ק קדושים - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: דברים לזכר גאון עוזנו ותפארתנו מהרי"ץ זיע"א, וביאור תשובתו בעניין אמירת פסוקים ובקשות לאחר ברכת בורא פרי הגפן בברית מילה ובנישואין קודם השתייה, ומדוע אינם נחשבים להפסק. האם יש לחזר אחר הבשמים בהבדלה, או במילה ובחופה. השלמת דוגמאות לדעת האומרים שהרמב"ם שכח לתקן הלכות מסויימות למרות שחזר בו מהן בהלכה אחרת, והסבר לכך כיון שחיבורו נכתב ברוח הקודש. ביאור מניין השיטות בשירת האזינו כפי מנהג ק"ק תימן יע"א.
מספר צפיות:4011
ל' ניסן ה'תשע''ט

מוצש"ק אמור - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: המשך ביאור דעת האומרים שהרמב"ם שכח לתקן הלכות מסויימות למרות שחזר בו מהן בהלכה אחרת, ותשובות לשואלים בעניין זה. השלמה בעניין עיסה שנילושה במי פירות, כגון עוגיות פפושדו, ותשובה לשואל מדוע לדעת מרן שליט"א יש בכך איסור חמץ שעבר עליו הפסח. תירוצים נוספים על קושיית הרשב"ץ כיצד הרמב"ם שכח לכתוב דין תלה מקצת השם בשיטה, בין הדברים הפוסלים בס"ת. התייחסות מרן שליט"א למה שכתוב ב'אחרית דבר' של רמב"ם פרנקל לגבי התימנים שהעתיקו ספרי הרמב"ם במדוייק אולם לא היו גדולים בלימוד התלמוד, וראיות לכך שחכמי תימן נע"ג היו גיבורים בתלמוד ואף חיברו עליו חיבורים שונים.
מספר צפיות:3876
ז' אייר ה'תשע''ט

מוצש"ק בהר - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: טעם מחודש מדוע בספירת העומר מצוה למנות גם את הימים וגם את השבועות. דברי בעל שבט מוסר שהאדם צריך ללמוד באופן שליבו חפץ, והסבר לכך שאבותינו נע"ג נמשכו ללמוד דוקא דרוש. מקורות לכך שגלות תימן היתה הקשה ביותר. תמיהת מרן שליט"א על דברי האדמו"ר מצאנז קלויזנבורג זצ"ל שיהודי תימן סבלו מאד בגלות בגלל שלא החמירו להוציא שבת כדעת רבינו תם, ובירור דעת רבינו אברהם בן הרמב"ם לגבי זמן בין השמשות.
מספר צפיות:3799
י"ד אייר ה'תשע''ט

מוצש"ק בחוקותי - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: דברי שו"ת בתי כהונה לגבי המונעים לספור ספירת העומר עד לזמן רבינו תם, והמשך בעניין זמן בין השמשות לדעת ר"ת. תירוץ מרן שליט"א לגבי השאלה הידועה על דברי החיד"א שכתב כי מרן השלחן ערוך הביא רק את דעת רבינו תם "לרוב קדושתו" ולמרות שבזמנו אולי נהגו דלא כר"ת. ראיות לכך שמרן הש"ע כתב דברים ההיפך ממה שנהגו אפילו בזמנו ובמקומו. דעת הבן איש חי והחזון איש שאין צריך להחמיר בצאת הכוכבים כדעת ר"ת. תשובות לשואלים על דעת האומרים שהרמב"ם שכח לתקן הלכות מסויימות למרות שחזר בו מהן בהלכה אחרת. המשך בירור דעת רבינו אברהם בן הרמב"ם לגבי זמן בין השמשות דלא כר"ת, וביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בפיסקת יוצר אור בשב"ק 'הפותח בכל יום דלתות שערי מזרח ובוקע חלוני רקיע', ובעניין תהליך היפרדות היבשות בעולם. שיטת רבינו אברהם בין הרמב"ם לגבי קבלת דעות חכמי אומות העולם.
מספר צפיות:3893
כ"א אייר ה'תשע''ט

מוצש"ק במדבר - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: רמז נפלא במשנה הראשונה ממסכת ברכות "מאימתי קורין את שמע בערבית? משעה שהכוהנים נכנסים לאכול בתרומתן, עד סוף האשמורה הראשונה", שהמדובר לגבי אדם הבא ללמוד תורה, כי עליו לעזוב מקודם את יצר הרע. המשך בירור דעת רבינו אברהם בן הרמב"ם מתוך כתב ידו לגבי זמן בין השמשות דלא כרבינו תם, והמשך ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בפיסקת יוצר אור בשב"ק 'הפותח בכל יום דלתות שערי מזרח ובוקע חלוני רקיע'. דברי מרן שליט"א בשבח החוברת החדשה "מקרא קודש" - דיני ומנהגי חג השבועות, מאת הרה"ג משה רצאבי שליט"א, ושתי הערות חשובות להלכה ולמעשה. בשורה טובה על פתיחת הרישום לתלמוד תורה "צאן קדושים" לבני תורה בעיה"ק בני ברק ת"ו, ודבר מנהל הת"ת הרב משה לוי שליט"א.
מספר צפיות:3713
כ"ח אייר ה'תשע''ט

מוצש"ק בהעלותך - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: תועלת אמירת הקדיש ביום פקודת השנה (יאר־צייט), וקושיא על דברי הרב משנת חסידים. האם אפשר ללמוד חכמה יוונית בבין השמשות, לדעת האומרים כי בין השמשות הוא זמן בפני עצמו שאינו לא יום גמור ולא לילה גמור. כיצד יתכן שהתנא בן דמא למד את כל התורה. גילוי חדש בדעת רבינו הרמב"ם שסובר לגבי קביעת זמן בין השמשות כדעת בנו רבי' אברהם ודלא כרבינו תם. תשובה לדברי הגאון רבי דוד יוסף שליט"א הסובר כי ראוי להחמיר כדעת רבינו תם, ובירור דעת מרן השלחן ערוך בעניין זה. בירור השתלשלות המנהג מהדורות הראשונים לגבי זמן בין השמשות כדעת הגאונים ודלא כר"ת. בשורה טובה על הוצאת הספר "גן נעול" על הלכות קדושה (ב' חלקים) מאת הרב יעקב לוי שליט"א, ומספר הערות ממרן שליט"א למעשה ע"פ סדר הספרים.
מספר צפיות:3830
י"ג סיון ה'תשע''ט

מוצש"ק שלח לך - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: טעם שנקרא התלמוד בשם גמרא. מעלת אמירת קדיש על נשמות אביו ואמו, וכיצד דורשים זאת מן הפסוק "תמות נפשי מות ישרים". חמשה תירוצים לגבי השאלה מהשיעור הקודם על דברי הרב משנת חסידים.
מספר צפיות:4242
כ' סיון ה'תשע''ט

מוצש"ק קֹרח - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: ביאור המלה "יחד" הנאמרת בנוסח ברכת ברוך שאמר, כיצד היא נקראת, ומדוע גם המתפלל יחידי אומרה. השלמה ביאור שיטת רבינו אברהם בן הרמב"ם לגבי זמן בין השמשות, בירור קושיית הרמב"ם בעניין האור הנמצא בעולם לאחר השקיעה, וביאור דברי הרמב"ן לגבי תוספת שבת ויום הכיפורים.
מספר צפיות:4253
כ"ז סיון ה'תשע''ט

מוצש"ק חוקת - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: בעניין קדיש דעתיד הנאמר לאחר לימוד תורה שבע"פ, ואימתי אמרו הקדמונים קדיש בתרא זה. השלמה לגבי הקושיא על דברי משנת חסידים בעניין קדיש יתום. בעניין עניית אמן במי"ם דגושה, וחשיבות שמירת המסורת והקמת תלמודי תורה לילדים כדוגמת ת"ת צאן קדשים. תשובה לטענות ספר ויצבור יוסף בר שכתב כנגד כמה מחכמי ישראל כגון מהר"י ונה זצ"ל המחזיקים במנהג אמירת קדיש דעתיד. דברי מרן שליט"א בשבח ארגון "הידברות" בראשות הרה"ג זמיר כהן שליט"א, והתייחסות למכשיר "צופיה" ו"שבע ברכות" עפ"י תשובת חכם שלום כהן שליט"א ראש ישיבת פורת יוסף ונשיא מועצת חכמי התורה. מעלת התפילה במערת המכפלה שדרכה עוברות כל תפילות עם ישראל, והקשר המיוחד שיש ליהדות ק"ק תימן יע"א למערת המכפלה.
מספר צפיות:3968
ד' תמוז ה'תשע''ט

מוצש"ק בלק - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: השלמה מהשיעור הקודם בטעם אמירת קדיש יתום בדורות האחרונים, אעפ"י שהקדמונים לא נהגו לאמרו. המשך בירור זמן אמירת קדיש דעתיד לפי מנהגינו. המשך התשובות לטענות ספר ויצבור יוסף בר שכתב כנגד כמה מחכמי ישראל המחזיקים במנהג אמירת קדיש דעתיד. דברי מרן שליט"א בדבר מעלת התפילה במערת המכפלה שדרכה עוברות כל תפילות עם ישראל, מי הם הקבורים במערת המכפלה, והקשר המיוחד שיש ליהדות ק"ק תימן יע"א למערת המכפלה.
מספר צפיות:3856
י"א תמוז ה'תשע''ט

מוצש"ק פינחס - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: שיטת מהרי"ץ שאין סיבה להקל בארבעה צומות שנדחו. כוח תפילת יהודה והאם יהודה נקבר במערת המכפלה. בירור ייחוס ק"ק תימן לשבט יהודה ובני אשכנז לשבט בנימין. טעם הזרקא בפסוק "וזאת ליהודה ויאמר". חיזוק לקראת ימי בין המצרים מן הלקח הנלמד מהשואה הנוראה. משמעות הפ"א הלפופה בפסוק "חלקת מחוקק ספון". ביאור העניין שתפילותיהם של עם ישראל עוברות דרך מערת המכפלה. תזכורת בעניין הוספת המלים וינחמנו בציון וכו' גם בסיום הקדיש בימי בין המצרים, למרות שבכל השנה אומרים זאת רק בסיום תפילת שמונה עשרה.
מספר צפיות:4483
י"ח תמוז ה'תשע''ט

מוצש"ק מטות - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: במעלת "התפילה הנדירה" במערת המכפלה מפי מרן שליט"א שתתקיים בעז"ה ביום כ"ח מנחם אב ה'תשע"ט, וביאור דברי מהרי"ץ זיע"א בפיסקת שים שלום וכו' כולנו כאחד ממאור פניך, ובפיוט שופט כל הארץ וכו' זכרה ישני חברון והם יעלו לזכרון וכו', ופירוש המִלה "זכרון". השלמה בעניין קבורת משה רבינו ע"ה במערת המכפלה. השלמה בעניין תפילות עם ישראל העוברות דרך מערת המכפלה. השלמה בעניין כוח תפילת יהודה והאם יהודה נקבר במערת המכפלה. השלת בירור ייחוס ק"ק תימן לשבט יהודה ובני אשכנז לשבט בנימין. האם בשינוי נוסח התפילה במקום שנוהגים אחרת ישנו עניין של שנאת חנם, ובעניין חילוקי המנהגים והנוסחאות בזמנינו שהדבר מכוון מן השמים בכדי לתקן את עון שנאת חנם שבגינו נחרב בית המקדש. מעשה מרעיש על דוגמא לשנאת חנם. השלמה בעניין קדיש יתום, ותשובה לשאלה מדוע בישיבות הקד' לא אומרים קדיש דרבנן לאחר הלימוד. לא נכון לומר קדיש לפני "המהולל" בתפילת שחרית של שבת.
מספר צפיות:3940
כ"ה תמוז ה'תשע''ט

מוצש"ק מסעי - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: דברים לזכרו של הגה"צ כמה"ר נסים רצאבי זצ"ל במלאות כ"ז שנה לפטירתו, כי מפני הרעה נאסף הצדיק, ובינת נבוניו תחסר, לומד ואינו שוכח, ענוה וקדושה. הנכנס לעשות צרכיו באמצע הסעודה, מדוע אינו חוזר ונוטל ידיו בברכה. בדין אכילת פירות לפני הסעודה, האם מברך ברכה אחרונה, וההבדל בין אם זה לאחר קידוש לבין כשאין קידוש. תזכורת בעניין תיקון חצות בימים אלו, שעדיף לומר קינות של תשעה באב שבדר"כ לא נהוג לאמרם בת"ב עצמו. ברכת בורא מאורי האש לנשים בת"ב שנדחה למוצאי שבת. תזכורת ל'תיקוני תפילות' בקינות ותפילות ת"ב. זמן החלפת הבגדים והמנעלים בת"ב שחל במוצ"ש.
מספר צפיות:4097
ג' אב ה'תשע''ט

מוצש"ק ואתחנן - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: האם צריך להקפיד שיהיו עשרה אנשים בעת אמירת אשרי יושבי ביתך וגו' לפני הקדיש של תפילת מנחה, ומה הדין לגבי כשלמדו תורה פחות מעשרה אנשים ובסיום הלימוד נתאספו עשרה לעניין אמירת קדיש. השלמה לשיעור מוצש"ק מטות התשע"ט שאין נכון לומר קדיש דרבנן לפני "המהולל" בתפילת שחרית של שבת, ושתי תשובות לסברת החולקים הרוצים לדמות ולהשוות בין מנהג תימן בתפילת שבת לבין מנהג הספרדים בתפילות שחרית שבכל ימות השבוע.
מספר צפיות:3757
י"ז אב ה'תשע''ט

מוצש"ק עקב - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: בעניין מנהגינו לומר את ברכות השחר בבית הכנסת, והשלמה בעניין אמירת קדיש דרבנן לפני "המהולל" בתפילת שחרית של שבת, וכיצד לנהוג אם כבר התחילו את הזמירות. מדוע מנהגינו לומר בתפילה קדיש דרבנן הנקרא "קדיש דעתיד" לאחר קריאת דברי תורה כגון פיטום הקטורת וכדומה, למרות שברמב"ם מובא לומר קדיש זה רק לאחר לימוד תורה בציבור, ושלושה תירוצים מדוע איננו אומרים קדיש זה גם לאחר ה"שילוש" הנאמר לאחר ברכות התורה. ביאור דברי מהרי"ץ זיע"א כי "במצוותיו" היינו שכביכול הקב"ה בעצמו מקיים את המצוות. כיצד מקיימים לדעת הרמב"ם ושאר הראשונים את הנאמר לעולם ישלש אדם שנותיו. דברי מרן שליט"א בשבח הספר "מגילת איכה" עם פירוש אמרי יהונתן.
מספר צפיות:7375
כ"ד אב ה'תשע''ט

מוצש"ק ראה - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: דברי חיזוק לקראת הימים הנוראים בענייני בין אדם למקום ובין אדם לחבירו. דברי מרן שליט"א בדבר התפילה הנדירה במערת המכפלה שהתקיימה ביום חמישי כ"ח מנחם אב. מקור חדש לכך שתפילתו של שבט יהודה מתקבלת יותר, וביאור שורש השם יהודה. האם ישנו עניין שלא לשים את ראש המטה כלפי דלת חדר השינה. מדוע בעוה"ר יש שליטה לישמעאלים במערת המכפלה ובהר הבית. האם מותר לרב תלמיד חכם להסתכל בנשים או בתמונותיהם לצורך מיוחד, ומעשה שהיה בעניין זה עם אחד מהצדיקים בדור שעבר. השלמה בעניין קדיש דעתיד. הסבר מדוע אבותינו נע"ג כופלים בסוף התפילה את פיסקת אמר רבי אלעזר אמר רבי חנינא וכו', חוץ מהפעם שאומרים זאת לפני התפילה בסיום ברכות השחר.
מספר צפיות:3785
א' אלול ה'תשע''ט

מוצש"ק שופטים - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: הפחד והיראה מחודש אלול מצוי גם בדורנו. דין עשיית אהל עראי בשבת, מדוע נקט הרמב"ם בלשון אם נשאר ממנה גג טפח "מתוח" וכו' ולא טפח "פרוס" כלשון הגמרא וכל הפוסקים, ובירור גירסת חכמי תימן נע"ג ברמב"ם שמוסיפים אהל עראי בשבת ולא גרסו תיבת "על" וכדעת המשנ"ב וסיעתו. האם מותר להשתמש בכסף הנמצא בקופת צדקה של מוסד מסויים בעבור מוסד אחר. השלמה בעניין האם מותר לתלמיד חכם להסתכל בנשים או בתמונותיהם לצורך מיוחד, וביאור הפסוק ועלי שומר את פיה. השלמה לגבי השמות המשונים המוזכרים בספר דברי הימים כגון גידלתי ורוממתי עזר ויבקשה, והסיבה שהם נקראו כך, ודברים נפלאים בביאור הקשר בין נבואת ישעיה לאותם השמות. המשך השלמה בעניין האם מותר לתלמיד חכם להסתכל בנשים או בתמונותיהם לצורך מיוחד, קושיא מדברי הריטב"א במסכת קידושין המתיר לזקנים שאין להם יצר הרע להביט בנשים. התייחסות לדברים החמורים הכתובים בספר ויצבור יוסף בר כנגד אמירת קדיש דעתיד, והוכחות לכך שקדיש דעתיד נקבע על ידי גדולי ישראל בכל ארצות המזרח מלפני מאות שנים.
מספר צפיות:3793
ח' אלול ה'תשע''ט

מוצש"ק כי תצא - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: ביאור דברי הרדב"ז והחת"ס בעניין פירוד הקהילות, שלעתים הוא נצרך למרות הצורך באחדות, והנוגע לפירוד קהילותינו בלדי ושאמי. המשך התייחסות מרן שליט"א לדברים החמורים הכתובים בספר 'ויצבור יוסף בר' כנגד אמירת קדיש דעתיד, והוכחות לכך שקדיש דעתיד נקבע בכל התפילות על ידי גדולי ישראל בכל ארצות המזרח מלפני מאות שנים. התימנים אינם משועבדים לפסקי הרמב"ם, אלא שרוב פסקיו התאימו למנהגי התימנים. תירוץ רביעי לגבי השאלה [משיעור מוצש"ק ראה] מדוע אבותינו נע"ג לא אמרו קדיש דעתיד לפני התפילה בסיום ברכות התורה. קושיית מרן שליט"א כלפי כל העדות, מדוע לא אומרים קדיש לאחר אמירת פיטום הקטורת שלפני תפילת המנחה, והשארתה ב'צריך עיון'. שיטת ביהכ"נ אלשיך בתימן שלא לומר קדיש דעתיד אלא רק בתשעה באב ובקבורת המת, והאם שיטתם אכן התבססה על דברי הרמב"ם, כפי שהבין הרע"מ קורח זצ"ל. הוכחה משיטת מהר"י בשירי זצ"ל שהבין כי העיקר הוא לומר קדיש דעתיד, לאפוקי ממי ש"לא שם לב" לדבריו. דחיית הטענה כי האר"י ז"ל התנגד כביכול לאמירת נוסח קדיש דעתיד, והבנת דבריו בשער הכוונות. אשה יכולה להיקרא בשם 'רבנית' למרות שאינה חכמה גדולה, ואין לחשוב שתואר זה הגיע מהרפורמים ח"ו. דחיית דברי הרב מאזוז שליט"א שפורסמו בעלון 'בית נאמן' בדבר הגיית הביטוי קמץ הנהוג אצל התימנים והאשכנזים, והסבר שכל טענותיו המופרכות הן רק לפי איך שהוא רגיל להגות בנוסח תוניס ולא לפי הביטוי שלנו.
מספר צפיות:3765
ט"ו אלול ה'תשע''ט

מוצש"ק כי תבוא - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: מה הן הסליחות העיקריות שצריך לומר באשמורות. דקדוקים בנוסח הסליחות על דרך הפשט ועל דרך הקבלה. דחיית דברי האומר כי הרש"ש זיע"א כביכול "דחף" כוונות בתוך הפיוטים. פיוטי רבי' יהודה הלוי מקובלים על רוב גדולי ישראל למרות שאינם ע"ד הקבלה. ביאור מנהגינו לשבת בעת אמירת י"ג מדות של רחמים, ראיה לכך מדברי הזוה"ק בפרשת פקודי, ותשובה לשואל מה לעשות במקום שרוב האנשים עומדים אז. מקור שנמצא לעניין שלא לשים את ראש המטה כלפי דלת חדר השינה.
מספר צפיות:3535
כ"ב אלול ה'תשע''ט

מוצש"ק נצבים - התשע"ט

       60:00 דק'  60:00 דק'   20 עמ'  20 עמ'
נושאי השיעור: ביאור יסודי לסדר של הרמב"ם בעשרת הפרקים בהלכות תשובה. הרחבה בעניין תשובת הרמב"ן לבעלי התוס' על שהחרימו את ספרי הרמב"ם, כשהוא משבח במיוחד את הלכות תשובה לרמב"ם, ובין היתר משיב על קושייתם שהרמב"ם כביכול כפר במושג גיהנם. סתירה בדברי הרמב"ם, האם ענשי התורה הם נקמה לחוטא, או שנועדו רק להחזירו למוטב. קושיא מדוע הרמב"ם בהל' יסודי התורה פתח ואמר כי מצווין לקדש את ה', ומיד ממשיך ומדבר דוקא על הדינים שבהם מצווין לעבור ולא ליהרג. יסוד היהדות הוא ג' העבירות החמורות שנצטוינו ליהרג עליהן ולא לעבור. חיזוק לקושיא דלעיל מאיגרת השמד לרמב"ם, תירוץ מבעל הספר ברית משה על הקושיא דלעיל, הערת מרן שליט"א על דבריו, ושני תירוצים חדשים עליה. מדוע מכוונים בסימני ראש השנה על התמר 'שיתמו שונאינו', הרי לפי"ז אין משמעות לאות רי"ש? משמעות פרי התמר, ומדוע גרעינו נקרא כותבת. השיעור של כל כוחות התרועה הנקראים טרומיטין. דברי מרן שליט"א בשבח הקונטריס מאמרים בדקדוק עפ"י התיגאן מאת הרה"ג יהונתן שבח שליט"א, ובשבח הקונטריס אשרי המלך מאת הרה"ג גד מעוז שליט"א. בקשת מרן שליט"א מהציבור לברר, מדוע ה'מארי' בלימוד ההגא נוהג לומר את השואים הנעים כביכול הם בצירי, והאם זו אכן המסורת הבבלית.
מספר צפיות:3706
כ"ט אלול ה'תשע''ט
תפילה להפרת עצה
  

 

 

הלכה יומית למייל שלך

המעוניינים לקבל "הלכה יומית" מתוך ספרי "שלחן ערוך המקוצר" ישיר לתיבת הדואר האלקטרונית מידי יום ביומו בלי נדר, נא לשלוח בקשת הצטרפות לתיבה: [email protected]

כניסה לחברים רשומים

להרשמה
 

הודעה חשובה

על פי הוראת מרן הגאון הרב יצחק רצאבי שליט"א וגדולי התורה והפוסקים, השימוש באינטרנט הינו לצורך בלבד, ובחיבור לאינטרנט כשר ומבוקר. כל חיבור אחר מהוה סכנה רוחנית וחינוכית.

מנויים לחיים
פעולת צדיק
מיני תבלין וקליות
מצות טעמו וראו
ישיבת נחלת אבות לבעלי תשובה

שער האתר: עיטור מהרי"ץ זי"ע לשער הספר ביאור תפילה להר"ר יוסף ציאח זצ"ל. עיצוב האתר:  אי סטודיו 

©   כל הזכיות שמורות לאתר יד מהרי"ץ, נוסד בחודש מרחשון ה'תשע"א 5771 לבריאת העולם, ב'שכ"ב 2322 לשטרות, 2010 למניינם. האתר נצפה במיטבו בדפדפן אינטרנט - אקספלורר .
דואר אלקטרוני: [email protected]  טלפון ליצירת קשר: 050-4140741 פקס: 03-5358404

עבור לתוכן העמוד